Champagne Jacquesson

13 lipca 2016Winoblisko

thumb_DSC07000_1024

Przedstawiamy sylwetkę nowego producenta w portfolio Winoblisko.

Dom szampański Jacquesson założony został w 1798 roku w Châlons-en-Champagne w podregionie Vallée de la Marne. W XIX wieku kompleks piwnic Jacquesson oraz wina wyróżnione były przez Napoleona Bonaparte. W 1844 roku opatentowano tam muselet, metalowy kapsel z logo producenta przykrywający korek. Jacquesson był miejscem, gdzie funkcję chef de cave pełnił Johann-Joseph Krug, który potem w Reims założył własny dom szampański Krug. W 1974 roku dom został przejęty przez rodzinę Chiquet, obecnie prowadzony jest przez dwóch braci: Jean-Hervé, dyrektor, odpowiedzialny jest za stronę handlową a Laurent zajmuje się winifikacją.

thumb_DSC07011_1024

Jean-Hervé Chiquet

Jacquesson posiada 30 ha winnic, głównie w Dolinie Marny oraz część w Côte des Blancs. Producent skupuje grona od innych producentów z ale jedynie z parcel sąsiadujących z własnymi, dla zachowania pełnej kontroli nad jakością. Podczas gdy większość domów szampańskich skupuje coraz więcej gron żeby zwiększyć produkcję Jacquesson działa na odwrót i kończy kontrakty z dostawcami skupiając się na własnych parcelach i na maksymalnym zwiększeniu jakości. Obecnie procent dokupowanych gron to jedynie 25% a całkowita produkcja to 275000 butelek. Ten fakt oraz sposób pracy, bardziej podobny do RM, powoduje że Jacquesson określany jest za „boutique champagne house”.

thumb_DSC06993_1024

Jean-Hervé tłumaczy nam pielęgnację winorośli w domu Jacquesson

Winnice prowadzone są organicznie, przeważa w nich Chardonnay, winifikacja odbywa się w używanych beczkach, wina są niefiltrowane, dosage jest niski lub nie ma go w ogóle i wszystkie wina osiągają poziom wytrawności Extra Brut.

thumb_DSC06997_1024

Feromony

To co przede wszystkim wyróżnia szampany Jacquesson to brak jednostajnego nierocznikowego wina bazowego. Zamiast tego co roku produkuje się szampany z bardzo niewielką domieszką win z rezerwy, co bardziej oddaje charakter danego rocznika. W 2000 roku zaprzestano produkcji Brut Perfection a zaczęto wypuszczać na rynek numerowane Cuvée, które są wizytowką Jacquesson. Pierwszym Cuvée był szampan „728”, obecnie na rynku oraz w naszej ofercie jest numer „739’ oparty na roczniku 2011. Poza winem nierocznikowym oraz dłużej starzoną wersją „Dégorgement Tardif” producent wypuszcza bardzo limitowaną ilość szampanów z pojedynczych parcel z wiosek klasyfikowanych jako Grand Cru i Premier Cru.

thumb_DSC07007_1024

thumb_DSC07003_1024

W naszej ofercie są to Blanc de Blancs z Grand Cru Avize oraz Premier Cru Dizy oraz Blanc de Noirs z Grand Cru Aÿ, wszystkie z rocznika 2005.

 

Poleć znajomym