Dom Bliskowice

20 października 2014Winoblisko

 

Od lewej Maciej Mickiewicz i Lech Mill

Winobranie 2013 wypadło w Bliskowicach imponująco. Kolejny rok pokazał, że ciężka praca w winnicy przynosi efekty. Konsekwentne stawianie na tradycyjne metody uprawy, dbałość o środowisko naturalne i nieprzeszkadzanie przyrodzie pozwoliło dostarczyć do winiarni zdrowe, pełne wigoru owoce. To właśnie oraz talent Pana Czarodzieja z Opola Lubelskiego sprawia, że możemy przedstawić wina, które w roku 2014 trafią na stoły miłośników dobrych smaków.
Niektóre z tych win znane są z wcześniejszych lat. Starannie przechowane butelki DB.3’11, DB.3’12, DB.4’11, DB.4’12 dorosły i nabrały ogłady.
Kontynuowane są serie czerwonych win odmianowych oznaczane na etykiecie cyferkami: 3regent, 4cabernet cortis, 5rondo.
Jest nowa edycja serii win białych oznaczanych pierwszą literą nazwy odmiany: J johanniter, Hhibernal.
Z nowości: pojawi się wino dojrzewające w beczce (Canva), nowe serie „literowe” odmianowych win białych (Sseyval blanc, Mmuscaris) oraz eksperymentalne kupaże win czerwonych i białych.
Tworzone przez nas wina powstają z dala od laboratoriów. Pracujemy nad tym, co ofiaruje nam tutejsza natura. Nie dosładzamy, nie odkwaszamy, nie filtrujemy, nie modyfikujemy. Każde wino rodzi się z emocji i dotyku rąk. Oraz z pragnienia, aby w sposób możliwie pełny oddać charakter siedliska. Każde wino robimy dla siebie, a gdy jest udane – dzielimy się nim jak dobrym chlebem.
Ponieważ dewizą Domu Bliskowice jest „jakość ponad ilość”, ograniczamy wydajność upraw, stąd niewielkie nakłady poszczególnych etykiet.
Zapraszamy do degustacji i do zakupów. Zapraszamy do świata polskich win. Świata, który kilka lat temu nie istniał, a teraz staje się aromatyczną, smakowitą, pełną wspaniałych niespodzianek rzeczywistością.4

UWAGA: Nasze wina, ze względu na brak filtracji oraz ograniczone do minimum zastosowanie środków konserwujących (siarczyny), mogą być dłużej przechowywane tylko w temperaturze nie przekraczającej ca 17 stopni C.

Ambicją Domu Bliskowice jest produkcja limitowanych ilości wina z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych owoców. Dobór odmian zapewnia roślinom pozbawiony zimowego stresu termicznego komfort wegetacyjny oraz ograniczone do niezbędnego minimum opryski profilaktyczne. Jakość kosztem ilości, ograniczanie lub wręcz eliminacja chemicznych stymulatorów i „ulepszaczy” w procesie produkcji oraz budowa indywidualnego stylu i charakteru wina – to credo DB.

Nasze wina adresujemy do konsumentów poszukujących alternatywy dla wystylizowanych, powtarzalnych i laboratoryjnie modelowanych produkcji z rejonów uważanych za tradycyjnie winiarskie.

Zarządcą i enologiem jest Maciej Mickiewicz (Winnica Solaris).

Odpowiedzialny za uprawy jest Jacek Kłódka.

Osoba do specjalnych poruczeń: Wiesława Mazurek.

Położenie: na szlaku Kazimierz Dolny – Annopol

Wysokość: 150-190 m npm.

Nachylenie stoku: 6-10%.

Gleba: kredowo-wapienna o naturalnym drenażu, w dolnych partiach marglowo-lessowa.

Odmiany: Regent, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor, Rondo na wina czerwone oraz Johanniter, Hibernal, Riesling, Seyval Blanc na wina białe.

Krzewy posadzono w 2009 i 2010 roku.

Areał (2013 rok): 4,5 ha.

Strona winnicy http://www.dombliskowice.pl

 

Poleć znajomym