Éric Texier

13 listopada 2014Winoblisko

erictexier

Zanim winiarstwo stało się głównym zajęciem i pasją Erica Texiera był on inżynierem nuklearnym. Po latach pracy naukowca w 1990 postanowił porzucić dotychczasową ścieżkę by w 1992 roku rozpocząć studia na wydziale enologii Uniwersytetu w Bordeaux.

Pierwsze doświadczenie zdobywał pod okiem Jean-Marie Guffens’a z Verget w Mâcon. To tu nauczył się poszanowania dla ekspresji terroir i nie ingerowania w proces winifikacji.

Ponieważ zakup  winnic okazał się zbyt kosztownym Eric produkuje wina we własnej winnicy w Brezeme oraz z kupowanych owoców z wybranych ogrodów w Dolinie Rodanu.

 

Adele3

Przez pierwsze lata Eric wiele podróżował ucząć się winifikacji od najlepszych producentów. Szczególnie trzy regiony wpłynęły na jego styl uprawy i winifikacji Oregon, Piemont i Burgundia, w której poszanowanie terroir jest kluczowe.

Pierwszym prawdziwie biodynamicznym rocznikiem z rąk Texiera był rocznik 2003, porzucił używanie herbicydów, pestycydów i poddał owoce spontanicznej fermentacji. Unika stosowania nowych beczek. ( mniej niż 10% )

Wina Texiera posiadają certyfikaty biodynamicznej uprawy DEMETEREcoCert, jednak Eric nie zamieszcza tej informacji na butelkach.

strona www : http://www.eric-texier.com/

 

Éric Texier to kultowy winiarz z Doliny Rodanu. Jeden z tych mistrzów wina autorskiego, dzięki którym świat wina jest tak wspaniale magnetyczny i przyciąga coraz to nowszych adeptów. 7–8 lat temu, gdy powstawało ostatnie wydanie Win Europy, Texier był na ustach wszystkich; to było najbardziej terroirystyczne Côtes du Rhône. Marek Bieńczyk lirycznie się nim zachwycił, mnie też parę butelek zahipnotyzowało.” Wojciech Bonkowski na Winicjatywa.pl

http://winicjatywa.pl/2014/11/19/eric-texier-cotes-du-rhone-winoblisko/

Poleć znajomym